Hoe Comic Sans jouw boodschap verpest

Het is een hobby van me: verafschuwd ‘Comic Sans!’ roepen als ik het lettertype weer eens ergens zie. Helaas spot ik de dansende letters nog geregeld op flyers, gevelborden, bestelbusjes en in menukaarten. Eind jaren negentig hip, maar nu (een) zonde. 

Jij besteedt vast veel aandacht aan de kwaliteit van je tekst. Maar wist je dat het gekozen lettertype de hele sfeer van je tekst kan bepalen?

Een font kan je tekst en je imago maken of breken. Het kan je lezer zelfs afschrikken (mij in ieder geval wel). Teksten in Comic Sans zullen nooit autoritair of volwassen overkomen – daarvoor zijn de letters te slordig en kinderachtig ontworpen.

Een voorbeeld: wat zegt een cv in Comic Sans over jouw professionaliteit? 

Lettertypen kunnen teksten verduidelijken

Als een lezer zich niet hoeft op te winden over een onduidelijk ontwerp – ‘staat daar nou een e of een a?’ – heeft hij meer ruimte zich te focussen op jouw boodschap en merk.

Stel je voor dat voor de bewegwijzering van Schiphol en de NS het krullerige, klassieke lettertype Vivaldi werd gebruikt. Dan is het huidige rustige font Frutiger toch een stuk beter leesbaar.

Dus wat voor indruk en effect wil jij een tekst meegeven? Houd altijd je boodschap, doelgroep, merk, medium en het beoogde totaalbeeld in gedachten – ook bij het selecteren van een lettertype. 

Lettertype kiezen

Mijn advies: maak het niet te bont en kies voor lopende tekst een leesbaar schreef- of schreefloos lettertype. Over die verschillende soorten lees je meer in dit blog. Blijf vooral weg van monsterlijke uitschieters zoals Comic Sans. 

Meer lachen om Comic Sans?

Logo’s van A-merken
Bekende logo’s, maar dan in Comic Sans. Dit moet je toch niet willen?

Comic Sans Criminal
‘Helping people like you learn to use Comic Sans appropriately’

Hulp nodig met tekstschrijven?

Oké, genoeg gelachen. Heb jij overtuigende marketingteksten of een zakelijk blog nodig? Ik help je graag!

Blog Comic Sans-choose-Spatiecreatie.jpg