Wat Goudhaartje je leert over je prijzenpagina

Laatst viel mijn oog op een marketingblog over ‘The Goldilocks Effect’. Ik meteen nieuwsgierig, want was er een link tussen 2 van mijn favorieten: websiteteksten en het sprookje ‘Goudhaartje en de drie beren’? Ja dus! Ik leg het je uit.

Als peuter was ik dol op Goudhaartje. Mijn ouders moesten het verhaal ie-de-re avond voorlezen. Dat het een steeds kortere versie werd, had ik niet door.

 
Het kapotgelezen exemplaar van Goudhaartje en de drie beren.

Het kapotgelezen exemplaar van Goudhaartje en de drie beren.

 

Waarover Goudhaartje gaat?

Zoals HubSpot Goudhaartje en de drie beren leuk omschrijft: het gaat over een klein blond meisje dat inbreekt en rondneust in het huis van een gezin pratende beren. Ze sloopt de meubels, eet hun pap en slaapt in het kinderbed. Als de beren thuiskomen en ontdekken dat er iemand binnen is, vlucht Goudhaartje via het raam.

Ik snap nu niet echt meer wat ik eraan vond. Wikipedia zegt me dat de wijze les gaat over ‘het egoïstische, het respecteren van andermans eigendommen en het misbruik maken van iemands gastvrijheid’. Gezellig!

 
Mini-Marije. Toen al een communicatietalent.

Mini-Marije. Toen al een communicatietalent.

 

‘Deze is precies goed’

Goudhaartje is een nogal kieskeurig kind en kiest de beste stoel, de beste pap en het beste bed. Zo vindt ze de pap van vaderbeer te heet, die van moederbeer te koud en de pap van babybeer precies goed. Dus dat laatste bordje eet Goudhaartje helemaal leeg.

En dát is dus het Goudhaartje-principe: 2 extreme opties afwijzen omdat de andere optie ertussenin precies goed is. Doen mensen graag, die geweldige tussenoptie vinden en kiezen.

En van dat keuzegedrag kun jij op je website profiteren. In het bijzonder op je pagina met prijzen of tarieven.

Het Goudhaartje-effect op jouw prijzenpagina

Het Goudhaartje-principe komt goed van pas als je op je prijzenpagina 3 varianten/pakketprijzen tegenover elkaar zet:

  • Een goedkope optie (te simpel)

  • Een optie ertussenin (precies goed)

  • Een luxe optie vol extra’s (te duur)

Omdat mensen van nature geneigd zijn om extreme uitersten te ontwijken, zullen de meeste websitebezoekers voor de middelste optie gaan (bron: ‘Range effect on extremeness aversion’). En laat dat nou net de optie zijn die jij het liefst wilt verkopen.

Een voorbeeld van hoe zoekwoordentool Mangools* inspeelt op het Goudhaartje-principe:

 
 

Zo maak je 1 optie aantrekkelijker

Verschillen je pakketten niet superveel van elkaar, maar wil je een bepaald pakket wel graag verkopen? Dan kun je die optie zelf zo aantrekkelijk mogelijk presenteren.

Dit zijn wat manieren die je ook in het voorbeeld van Mangools hierboven ziet:

  • Zet je favoriet in het midden

  • Benadruk bepaalde extra’s of voordelen

  • Zet een kader om een optie

  • Schrijf ‘meest gekozen’ boven een pakket

  • Geef je voorkeur een kleur

  • Maak de populairste keuze een tikkie groter

 

Samengevat: prijspsychologie to the max

Profiteren van het Goudhaartje-principe (neigen naar de beste tussenoptie) is dus prijspsychologie waarmee jij iemands uiteindelijke keuze kunt beïnvloeden. Ik kende deze prijsstrategie wel (heb ook 3 blogpakketprijzen) , maar ik wist niet dat je er Goudhaartje aan kon linken. Jij?

 
 

En nog even dit…

Heb jij nou b2b-webteksten nodig waardoor je lezers als een gek naar je prijzenpagina klikken? Mail mij om je tekstwensen te bespreken.


 
 

* In dit artikel staat een affiliate link van Mangools. Als jij via die link hun SEO-tools koopt, krijg ik een kleine commissie. Merk jij verder niks van, je betaalt evenveel als normaal. Met je aankoop help je jouw eigen business én die van mij vooruit. Karmapunten! :)