Je websitebezoekers beïnvloeden? Gebruik Cialdini’s sociale bewijskracht

Je hebt vast weleens online een hotelkamer geboekt. Hoe maakte je toen de keus voor die locatie? Dikke kans dat je even de beoordelingen van eerdere gasten hebt bekeken. Want als zoveel anderen dit hotel kiezen, zal het wel goed zijn. Toch? Dat is sociale bewijskracht. Zulke reviews trekken veel mensen over de streep. En die overtuigingstactiek kun jij ook op je eigen b2b-website inzetten.

Beïnvloeden met Cialdini-principes

Op je website wil je lezers als het ware verleiden. Dat kan ook via tekst. Daarom houd ik tijdens het schrijven van websiteteksten vaak de beïnvloedingsprincipes van psycholoog en overtuigingsexpert Robert Cialdini in m’n achterhoofd. Dat zijn manieren om (online) te overtuigen. In onderstaande video worden 6 van de 7 principes uitgelegd (de 7e is Unity trouwens).

 

Spoiler: na dit filmpje herken jij de beïnvloedingsprincipes en zie je opeens overal hoe bedrijven jou proberen te overtuigen. Maar wel handig voor je eigen bedrijf ;) Je kunt ook eerst effe verder lezen natuurlijk…

 

2 voorbeelden van online overtuigen

Schaarste

Een niet zo ethisch voorbeeldje van online beïnvloeden? Denk even aan hotelwebsite Booking.com. Daar heb je vast weleens zien staan: ‘nog maar 1 kamer over’. Dit is een toepassing van het beïnvloedingsprincipe schaarste. Dit trekt de aandacht en mensen worden bang om mis te grijpen, dus ze boeken snel die kamer.

Social proof

En ’50 keer geboekt in de afgelopen 24 uur’? Da’s een voorbeeld van het beïnvloedingsprincipe sociale bewijskracht. Door deze bewering lijkt dit een heel populair hotel. En de meeste mensen doen nou eenmaal graag wat anderen ook al doen. Ze willen namelijk niet te veel risico lopen. Dus ze boeken snel die kamer.

Copytrucjes

Ja, het zijn eigenlijk copytrucjes. Beweringen die bedoeld zijn om jou te laten kopen. Op hotelwebsites zijn het vaak ook nog eens leugens. Booking.com stopt trouwens met sommige Cialdini-beïnvloedingsprincipes (onder druk van consumentenorganisaties).

Maar die sociale bewijskracht van Cialdini, dáár wil ik het wel even met je over hebben.

 
Groen omrand zie je de manieren om jou te beïnvloeden.

Groen omrand zie je de manieren om jou te beïnvloeden.

 

Beïnvloeding op jouw b2b-website: testimonial

Liegen op je website ga je natuurlijk niet doen. Maar gelukkig kun jij social proof op je website op een subtielere manier toepassen. Hoe? Plaats bijvoorbeeld klantcases en reviews van tevreden klanten op je site!

Mensen zijn kuddedieren en kiezen graag wat anderen al kozen. Je bezoeker wil bovendien bewijs dat hij een goede keuze maakt. Laat daarom je huidige of oude klanten vertellen hoe blij ze zijn of waren met jouw product of dienst. En plaats hun mening op jouw website. Zo’n ervaring uit de praktijk noem je ook wel een testimonial, referentie, review of klantcase als ie wat uitgebreider is.

Die voorbeelden en beoordelingen van tevreden opdrachtgevers versterken jouw gunfactor. Ze geven de bezoeker vertrouwen om met jou in zee te gaan. Met testimonials beïnvloed je dus iemands keuzegedrag!

 
 

Zelf sociale bewijskracht regelen

Ga nu niet zelf klantverhalen schrijven zonder de klant aan het woord te laten. Het is veel geloofwaardiger als anderen over jouw bedrijf vertellen, dan wanneer je zelf roept hoe goed je bent.

Dus als je het doet, doe het dan goed: spreek met echte klanten, noem altijd de naam van de geïnterviewde en zet er het liefst ook een echte profielfoto bij. Dat wekt vertrouwen bij potentiële klanten. Check bijvoorbeeld hier wat klanten over mij zeggen.

Tips voor je testimonials

Geen zin om je klant te interviewen? Je kunt ook zelf een tekstje schrijven op basis van jullie gesprekken en mailcontact, en dat laten goedkeuren. Of laat een tekstschrijver het voor je regelen (hoi!).

Ga in ieder geval geen testimonials verzinnen! Daar komt altijd wel iemand achter en dan ben je helemáál niet meer geloofwaardig.

Ook online beïnvloeden en meer klanten aantrekken?

Kan jouw website wel wat meer social proof gebruiken? Ik help je graag meer klanten aantrekken met overtuigende klantcases en testimonials. Stuur me gerust een mail met je wensen!

 
Fail. Een voorbeeld van een grappige review die weinig toevoegt (bron).

Fail. Een voorbeeld van een grappige review die weinig toevoegt (bron).

 

 
 

Geen webtekst-tips missen?

Meld je aan voor Spatiesensatie en krijg eens in de zoveel tijd tips over je webteksten en online zichtbaarheid.