9 grote leugens over webteksten

Krijgen jouw websiteteksten een make-over? Of ga je teksten schrijven voor een nieuwe website? Dan doe je vast je research en krijg je online allerlei goedbedoelde adviezen voor je kiezen. Maar niet alles wat je weet over webteksten is waar. Daarom hier even 9 leugens op een rij.

Leugen 1: mensen willen graag lezen over jouw bedrijf

Jouw bedrijf kan je websitebezoekers geen moer schelen. Jouw potentiële klanten zoeken een oplossing voor hun probleem. Jij wordt pas interessant voor ze als jij die oplossing lijkt te bieden.

Schrijf dus op wat je lezer wil weten, niet wat je zelf wilt vertellen. Focus op hoeveel leuker en makkelijker iemands leven gaat worden van jouw product of dienst. Je teksten worden daar persoonlijker én overtuigender van.

Voorbeelden van omdenken in voordelen voor de klant:

  • Gezichtscrème -> langer mooi blijven

  • Training -> meer kunnen doen in minder tijd

  • Punaises -> die poster ophangen

  • Bed -> lekkerder slapen

  • Blender -> gezonde smoothie kunnen maken

  • Parasol -> in de schaduw zitten

  • Bank -> ontspannen na een lange dag

Leugen 2: websitebezoekers lezen alles wat op jouw website staat

Met pijn in m’n tekstschrijvershart zeg ik: ga er maar van uit dat de meeste websitebezoekers echt niet alles lezen. Het verschilt wel per persoon. De spontane en methodische bezoekers bekijken alleen de highlights, harde feiten en reviews, andere bezoekers komen pas in actie nadat ze je hele website hebben uitgeplozen.

Wat voor alle bezoekers geldt: binnen een paar seconden moet je iemand overtuigen dat hij op de goede plek zit.

Onder meer door je tekst scanbaar op te bouwen met een goede titel, tussenkoppen, links, quotes, buttons en afbeeldingen. Je bezoeker krijgt zo snel een indruk van jouw informatie of aanbod en beslist daarna of-ie verder leest.

Leugen 3: de zin ‘kwaliteit staat hoog in het vaandel’ overtuigt de bezoeker

Met algemene termen smijten, daar schiet je weinig mee op. Ik mag hopen dat jij kwaliteit biedt. Leg liever uit hoe je die kwaliteit garandeert.

Wat onderscheidt jou van je concurrent? Draag je een keurmerk of gebruik je bijzondere technieken? Overtuig je bezoeker vooral ook met klantcases en reviews. Mensen zijn kuddedieren en kiezen graag wat anderen al kozen.

 
 

Leugen 4: zoekwoorden zijn belangrijker dan de kwaliteit van een webtekst

Met zoekwoorden geef je Google een seintje waar je tekst over gaat. Dus die zoekwoorden zet je op een paar slimme plekken. Maar prop je tekst er niet mee vol! Dat komt gekunsteld over en leest voor geen meter. Je wilt toch niet dat je websitebezoeker afhaakt?

Afhaakvoorbeeld:

Wil je kamperen in Spanje? Als liefhebber van kamperen in Spanje zit je hier goed. Kies uit ons aanbod campings en ga heerlijk kamperen in Spanje.

Dit is wat Google zelf zegt over de hoeveelheid zoekwoorden in je tekst:

 

Volgens Google bestaat er geen ideale keyword density. Da’s het aantal keren dat een zoekterm in een tekst moet voorkomen. Houd de boel gewoon lekker leesbaar, zonder proppen.

 

Leugen 5: alleen websiteteksten die op 1 staan in Google zijn goed

We maken met z’n allen heel veel online content. Er is dus veel concurrentie. Wat nu op 1 staat, kan volgende week een paar plekken gezakt zijn. Dat komt door allerlei dingen en betekent niet dat jouw tekst slecht is (zie m’n blog over de 4 pijlers van SEO).

Staar je niet blind op je plek in Google. Zolang jouw doelgroep je weet te vinden is er weinig aan de hand. Promoot je teksten bijvoorbeeld ook op social media en laat andere websites naar jou linken. Hoe meer goede websites er op jouw content ‘stemmen’, hoe sterker je staat in Google.

Leugen 6: lange webteksten zijn beter

Langere informatieve artikelen scoren inderdaad goed in Google. Er staat veel uitleg in, ze worden veel gedeeld en trekken twijfelaars over de streep. Maar dat betekent niet dat elke tekst zo lang mogelijk moet zijn.

Het hangt echt af van je onderwerp en doel hoeveel je moet opschrijven. Wil jouw bezoeker iets weten, kopen, leren? Hoeveel tekst en uitleg heeft hij daarvoor nodig? Laat het daarbij. Of verdeel je informatie over meerdere blogs om te voorkomen dat de lezer van je monsterblog de draad kwijtraakt.

Leugen 7: het is oké om teksten van een andere website te kopiëren

Goede teksten schrijven over je eigen business is best moeilijk, maar ga niet lopen jatten. Is slecht voor je karma en Google heeft het ook meteen door.

De zoekmachine zal je niet afstraffen, maar doordat Google nu moet kiezen tussen 2 dezelfde teksten kán jouw website lager eindigen in de zoekresultaten. Dat wil je niet. Laat je inspireren door de concurrent en doe het zelf gewoon een tikkie beter.

 
 

Leugen 8: voor een website gebruik je gewoon de teksten uit je brochure

Offline marketingmaterialen zoals brochures zijn meestal niet gemaakt met een gehaaste online bezoeker in het achterhoofd. Brochureteksten zijn minder concreet en er mist vaak een directe oproep tot actie. Op papier valt er immers weinig aan te klikken.

Wil je de tekst uit een brochure gebruiken voor je website, dan moet je deze ombouwen en rekening houden met zoekwoorden en scanbaarheid.

Leugen 9: iedereen kan z’n eigen websiteteksten schrijven

Teksten schrijven kan iedereen. Ria van de receptie kan het. Jij ook. Maar vindbare websiteteksten schrijven waardoor je lezer in actie komt?

Het is gewoon best lastig als je zó diep in de materie zit dat je niet meer goed kunt inschatten of een buitenstaander jullie informatie snapt. En van zoekmachineoptimalisatie heb je misschien ook weinig kaas gegeten. Als je echt iets wilt bereiken met je website laat je het schrijven dus lekker aan een professionele copywriter over.

Webteksten laten schrijven

Klaar met die leugens en wil je dat jouw websitebezoekers iets van je kopen, downloaden of contact met je opnemen? Bel of mail mij om je tekstwensen te bespreken.