Duidelijke taal: 3 schrijftips
Oké, je gaat schrijven. Je weet wat je wilt vertellen en aan wie, maar welke woorden gebruik je? Tja, keus zat, maar ik vertel je liever wat je vooral níet moet opschrijven. In dit blog 3 tips!
Tijdens een training Conversiegericht schrijven kreeg ik ooit dit voorbeeld (ik neem het je niet kwalijk als je na de eerste zin al afhaakt):
“Om een goede uitgangspositie te kunnen realiseren is een goed kader voor het beleid nodig, zowel op de middellange als de lange termijn. Dit kan worden bereikt door de confrontatie aan te gaan van ambities met de beschikbare middelen. Bestuurlijke keuzes en prioriteitstelling zijn hierbij onvermijdelijk. In deze visie vindt u elementen terug van onze strategie en van de structuurvisie in ruimtelijke zin.”
Dit slaat toch nergens op?
Volgens mij weet de schrijver zelf niet eens wat hier staat. Waarom moeilijk doen?
Allergisch voor vaagheid
Zelf kan ik slecht tegen onduidelijkheid. Ik wil weten waar ik aan toe ben. En veel van wat ik denk, wil of bedoel breng ik het liefst over via zorgvuldig gekozen geschreven woorden. To the point, geen gedoe. Daar bereik ik het meeste mee.
Wat jij daaraan hebt? Nou, ik gun iedereen die duidelijkheid en resultaten. Dus check even m’n 3 schrijftips voor een heldere tekst.
Schrijftip 1: vermijd moeilijke woorden
Moeilijke woorden of onbekende afkortingen vertragen. Je lezer blijft haken, raakt gefrustreerd, voelt zich misschien wel dom en klikt weg. Dus bestaat er een makkelijker woord? Gebruik dat dan. Daar wordt je tekst niet kinderachtig van.
Pas wel op: een woord dat voor jou superduidelijk of normaal is, kan voor je lezer abracadabra zijn. Dus bedenk wie die lezer is en hoeveel hij van je onderwerp weet.
Schrijftip 2: vermijd lege woorden
Met lege woorden bedoel ik vage termen. Abstracte woorden die eigenlijk niks zijn. Voorbeelden: aspect, concept, situatie, systeem, voorziening. Die mag je vervangen door concrete woorden.
Een voorbeeld van ambtelijke leegheid vind ik voorzetseluitdrukkingen, zoals ten gevolge van en met betrekking tot. Lekker verduidelijken! Dat lucht op.
Schrijftip 3: vermijd vage aantallen
Deze valt een beetje in de categorie lege woorden, maar is de moeite waard om apart te noemen. Aantallen kun je beschrijven met een kwantor. Voorbeelden van kwantoren zijn: bepaalde, veel, meerdere, een aantal, nogal.
Maar dat blijft dus vaag. Geef liever getallen of percentages, dat komt veel krachtiger over. Bijvoorbeeld op een aanmeldpagina:
Al best veel abonnees. Ben jij de volgende?
Al 9.221 abonnees. Ben jij de volgende?
Nog 6 andere schrijftips
Meer van dit? Naast de te vermijden voorzetseluitdrukkingen vind je in dit blog nog 6 tips om je tekst bondig en aantrekkelijk te krijgen.
Duidelijke taal nodig?
Denk je nou: leuk en aardig die schrijftips, maar ik kan hier weinig mee? Geen probleem, laat mij dan gewoon je teksten schrijven. Mail me om je tekstwensen te bespreken.